Posted on Nov 26, 2016

För att uppleva en lyxig kryssning behöver man inte åka så långt som till Karibien – det betydligt mer närbelägna Medelhavet har också mycket att erbjuda i form av sol och vackra städer där kryssningsfartyg kan ankra på sin rutt.

En av de vanligaste rutterna för kryssningar runt Medehavet utgår från Mallorca, även om Cypern också är en vanlig startpunkt för andra rutter. Från Mallorca går resan sedan vanligtvis vidare till Tunisien (där Bizerte är ett vanligt stopp) varefter fartyget gör ett eller flera stopp i Italien (till exempel i Livorno). Självklart ingår även ett stopp på den franska Rivieran i en riktig Medelhavskryssning, och Villefranche är ett vanligt stopp. Fartyget styr därefter kosan tillbaka mot Spanien, där rutten vanligtvis innehåller ett stopp (till exempel i Barcelona) innan den avslutas i Palma de Mallorca, startpunkten. Om man bokar kryssningen via ett resebolag eller en charterbyrå ingår oftast flyg till och från kryssningens utgångspunkt i priset, som brukar ligga på runt 7 000 kronor och uppåt. Priset kan variera inte bara beroende på kryssningens rutt, utan också på huruvida man väljer en kryssning med en stillaliggande vecka inkluderad. Rutten som beskrevs ovan tar ungefär en vecka att cirkulera.

Ett av de största rederierna när det kommer till kryssningar i Medelhavet är MSC Cruises. Det är ett italienskt rederi, som ursprungligen grundades i Neapel. Idag är företaget registrerat i Schweiz, och har sitt huvudkontor i Genève. MSC Cruises är dock ett globalt företag, som även har 45 lokala kontor över nästan hela världen. Det är världens största privatägda kryssningsbolag, och har runt 16 300 anställda.

Förutom dess anställda är fartygen MSC Cruises största tillgång. Rederiet har ett stort antal fartyg till sitt förfogande, som kör rutter i Karibien, i Östersjön och i Medelhavet. Om man åker på en kryssning med MSC Cruises i Medelhavet kan man till exempel få åka med MSC Magnifica, som togs i bruk år 2010. Skeppet har bland annat trafikerat rutter med ankring i Italien, Grekland, Turkiet och Kroatien. Det har en maxkapacitet på 3 605 passagerare. MSC fortsätter också att hela tiden utöka och förnya sin flotta, vilket de bland annat ska göra med MSC Meraviglia, ett kryssningsfartyg som är planerat att levereras till rederiet i maj 2017. Det kommer att vara ett betydligt större fartyg, med en maxkapacitet på 4 500 passagerare – något som alla skepp i MSC:s nya Vista-generation kommer att ha. MSC Meraviglia är det första skeppet i denna generation. Fartyget är planerat att inledningsvis trafikera kryssningsrutter i västra Medelhavet.msc_meraviglia-630x357

Man kan åka med MSC Cruises året runt, då företaget anordnar kryssningar i östra och västra Medelhavet under alla årets årstider. Om du drömmer om att åka på en liknande kryssning, ska du gå in på Kampanjjakten.se. Där hittar du bland annat MSC Cruises-rabatter, så att du kan köpa kryssningen billigare och därmed kanske kan unna dig det där lilla extra under din resa.

Om du istället föredrar att bila runt i länderna som omger Medelhavet, för att uppleva mer av naturen på land, kan du enkelt ta dig ner på kontinenten med TT-Line, som bedriver färjetrafik mellan Sverige och Tyskland. Du kan hitta en TT-Line rabattkod om du går in på Kampanjjakten.se, så att du kan påbörja din resa till bästa möjliga pris.