Posted on jan 5, 2020

Genom decennierna har det förekommit flera gånger att kryssningsfartyg eller stora färjor har havererat eller råkat ut för olyckor till havs. I vår tid känner vi till exempel till Estoniakatastrofen, fartyget Costa Concordia som sjönk strax utanför den italienska kusten samt Scandinavian Star i Norge för bara några år sedan. Den båtolycka som förmodligen kommer att gå till historien som världens största och kanske mest tragiska, är RMS Titanic som sjönk i Atlanten 1912 och där massor av människor omkom. Låt oss göra en tillbakablick på världens mest omtalade kryssningsfartyg som gick på grund.

RMS Titanic


Den 14 april 1912 segalde RMS Titanic ut från Southhampton på sin jungfrufärd mot USA och New Yorks hamn. Resan skulle bli den första och den sista och olyckan skulle erinras som den värsta båtkatastrofen i mannaminne fram till vår tid. Anledningen till olyckan var huvudsakligen att båten krockade med ett isberg uppe i norra Atlanten, men krocken hade dock inte skett om inte kaptenen fått order att hålla tidtabellen med högsta fart ute i mörkret vilket gjorde isbergen svåra att se. Resultatet blev att kölens främre del revs upp och fylldes med vatten vilket gjorde att den sjönk först. Trycket medförde att båten gick mitt itu när aktern ställde sig upp. Fartygets cirka 2225 passagerare försökte i timmar hitta en livbåt men nästan bara förstaklasspassagerare fick tag på en, samt kvinnor och barn som prioriterades. Båten hade dessutom för få livbåtar. Långt över 1500 människor omkom och flera filmer har gjorts om Titanics öde.

Det som också utmärkt Titanics sista timmar är hur orkestern spelade in i det sista, hur det fina porslinet gick i kras, kanske även med en eller annan kaffekopp med vackert tryck när båtens akter ställde sig upp, och hur människor hölls tillbaka bara för att deras reseklass inte tillät dem hitta en livbåt.

Estonia-katastrofen

1994 inträffade en annan tragisk båtolycka med ett stort kryssningsfartyg som hade som vana att transportera passagerare över Östersjön från Stockholm till Tallinn. Estonia förliste för att gångjärnen och låsanordningarna i bogvisiret var svaga, vilket gjorde att de starka vågorna bröt upp det och vatten strömmade in. Hela 852 människor omkom varav över 500 svenskar. Olyckan skedde nattetid vilket också var en anledning att många faktiskt förolyckades då de förmodligen låg och sov. Efter olyckan har vi fått ta del av makalösa berättelser om hur folk kämpade för sina liv samt hur främmande människor i denna situation fann någon som skulle bli en vän för livet.

Costa Concordia

För bara några år sedan, närmare bestämt 2012 gick faryget Costa Concordia på grund utanför Giglio i Italien. Dock omkom endast 32 av 4234 passagerare. Bärgningen går till historien som världens dyraste. Olyckan uppmärksammades speciellt för kaptenens flykt innan alla passagerare lämnat fartyget, något som är olagligt. Han hittades senare och blev dömd för dråp. Hans smeknamn blev Kapten Ynkrygg. Enligt honom själv hade han snubblat ned i en livbåt av misstag.